Uusi metsänomistaja – mitä tehdä metsätilalla?


Uusi metsänomistaja – mitä tehdä metsätilalla?


Juuri metsätilan hankkinut metsänomistaja on uuden edessä tuoreena metsänomistajana. Mitä metsälle pitää tehdä, kuka työn voi suorittaa? Miten myyn puuta, ja kenelle? Näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan Korjuuvälityksen Metsäuutisissa.

Uusi metsänomistaja on voinut hankkia tai saada metsätilansa esimerkiksi perintönä, kauppana, ennakkoperintönä tai vaikka lahjana. Kauppamuodosta riippumatta usein uusi metsänomistaja joutuu pohtimaan seuraavaksi, mitä tehdä metsätilalla.



Vastauksia kysymykseen löytyy varmasti tuhansia, mutta jokaisella metsänomistajalla on löydettävä oikea, itselle sopiva ratkaisu.  Metsätilalla puun myynti on usealla tavoitteena, mutta kaikissa tapauksissa puun myynti ei ole heti mahdollista tai siihen ei olla halukkaita lähtemään. Jos puun myyntitulot kiinnostavat, riippuu metsän hakkuumahdollisuudet metsätilan puustosta, tarkemmin sen määrästä ja iästä. Joskus metsätilan hankinnan jälkeen tilipäivää metsäkauppojen jälkeen voi joutua odottamaan pidemmänkin aikaa.

Metsänomistajan tavoitteet päätöksenteon tukena


Ennen hakkuisiin ryhtymistä uudella metsänomistajalla voi olla tarve pysähtyä hetkeksi pohtimaan omia tavoitteitaan metsänomistajana ja metsätilan käyttötarpeita puunkorjuun lisäksi. Onko tilalla arvoja, jotka haluat säilyttää vai onko tila hankittu metsästystä ja riistanhoitoa ajatellen. Onko marjapaikat tärkeitä, vai korjataanko tilalta vain polttopuuta omaan käyttöön? Onko tilalla tavoitteena maksimoida puuntuotanto ja rahallinen tuotto? Edellä mainittuja luontoarvoja, riistanhoitoa ja marjapaikkoja voidaan myös vaalia, jos metsästä haluttaisiin myös puun myyntituloja. Puukauppaan ryhdyttäessä onkin siis hyvä tietää omat arvot ja tavoitteet, jotta ne voidaan huomioida puukaupan yhteydessä.

Puunkorjuun ja metsänhoidon suunnittelu


Jos tavoitteenasi on saada metsästä lisätuloa, mikä on karkeasti noin 50% metsänomistajien tavoitteena sisältäen monitavoitteisen metsänomistajuuden, on vastaus helppo. Tarkastele metsätilasi puustoa ja korjuutarpeita. Kuvioissa, joissa on tarve harvennukselle, on syytä alkaa suunnittelemaan hakkuut.  Tarkasta lisäksi hoitorästit ja hoida taimikot mahdollisimman pian tarpeen vaatiessa, että kasvatettava puusto pysyy elinvoimaisena!

Jos metsässäsi on kuvioita jotka alkavat olla kiertoajansa lopulla, on syytä miettiä päätehakkuuta. Päätehakkuun ajoittaminen ei ole yhtä tarkkaa ja kiireellistä kuin harvennushakkuissa, vaan metsänomistaja voi odotella halutessaan parempaa suhdannetta ja säilyttää pääomaa metsässä. 

Kiertoajan lopulla olevia metsiköitä voidaan myös alkaa siirtämään jatkuvan kasvatuksen piiriin, metsänomistajan niin halutessaan. Tämä aihepiiri onkin hieman haastavampi toteutukselta ja korostaa etenkin metsäsuunnittelun roolia. Käsittelemme jatkuvan kasvatuksen hakkuita ja metsänkasvatusta erillisessä blogitekstissä.

Jos tarvitset apua päätöksenteossa, puunkorjuun suunnittelussa tai puukaupan kilpailutuksessa, Korjuuvälitys on apunasi kaikissa metsään liittyvien toimenpiteiden suunnittelussa!

Jos et ole täysin varma mitä metsätilallasi pitää tehdä, miten luontoarvoja tai marjapaikkoja voidaan vaalia, tai miten tilalla voidaan huomioida myös riistan hyvinvointi, voit tilata Korjuuvälitykseltä Uuden metsänomistajan metsäsuunnitelman, jossa ammattilaisen avulla saat selville mitä metsätilallasi pitäisi seuraavaksi tehdä. Useassa tapauksessa keskustelu ammattilaisen kanssa antaa uudelle metsänomistajalle varaslähdön varmaan metsänomistajuuteen! Korjuuvälitys tarjoaa uusille metsänomistajille edullista Metsäsuunnitelmaa, jossa saat tietää seuraavan kymmenen vuoden toimenpiteet metsätilallasi, puun myyntimahdollisuudet, hoitotarpeet ja vinkkejä metsänhoitoon, puun myyntiin ja kaikkiin metsänomistajuuteen liittyviin aiheisiin.

OTA YHTEYTTÄ


antti@korjuuvalitys.fi

SEURAA MEITÄ



KORJUUVÄLITYS


Metsätoimisto Antti Kumpula Oy


3375506-3


Image