Miten puunkorjuu hinnoitellaan?
Pystykaupan hinnoittelu
Perinteisin puukaupan muoto on Pystykauppa, jota käsittelimme aiemmin Korjuuvälityksen metsäuutisissa. Pystykaupassa puut myydään jollekkin metsäalan toimijalle pystyssä, eli metsänomistaja luovuttaa hakkuuoikeuden tietyn alueen puihin, tietyillä ehdoilla. Näissä tapauksissa metsänomistaja ei saa tietää tarkalleen puunkorjuun hintaa, vaan metsänomistajan puista tarjotaan hinta puutavaralajeittain, €/m3.
Pystykauppatarjouksen hinnoitteluun vaikuttaa useat tekijät, esimerkiksi puuston keskijäreys, kysyntä, etäisyys toimituspaikkoihin ja korjuukelpoisuus. Puun ostaja laskee tarjottavan hinnan puista näiden ehtojen mukaan, jotka voivat usein vaihdella useita euroja puutavaralajeja kohden.
Puukauppoja vertaillessa onkin tärkeää vertailla puutavaralajeja, niiden mittoja sekä laatuvaatimuksia.
Entä miten sitten hankintakauppa?
Hankintakauppaa suunnitellessa metsänomistaja usein suunnittelee korjaavansa puunsa itse. Joissain tapauksissa hankintakauppa voikin olla kannattavampaa toteuttaa siten, että tilaa paikallisen toimijan korjaamaan puut metsästä, jolloin hinnoittelu poikkeaakin hieman perinteisestä pystykaupasta.
Hankintakaupassa puut hinnoitellaan tien varteen, josta ostaja noutaa puutavaran puutavaralajeittain eri toimituspaikkoihin. Hankintakauppatarjousta pyytäessä puun ostaja lähettääkin tarjouksen, jossa korjuun hinnoittelua ei ole huomioitu hinnoittelussa, vaan metsänomistaja suunnittelee ja maksaa mahdollisen tilatun korjuupalvelun itse. Tällöin pitääkin laskea metsäkoneyrityksen tarjouksen perusteella, kuinka paljon korjuun hinnoittelun jälkeen jää rahaa €/m3, ja vertailla kauppatapojen eroja keskenään, kumpi tapa on kannattavampaa.
Korjuun toteuttaminen hankintakaupalla ja puunkorjuun ostopalvelulla tulee tarpeelliseksi silloin, jos korjuukohde ei tunnu kiinnostavan puun ostajia, tarjouksia ei tule useita tarjouspyynnöistä huolimatta ja hinnoittelukin vaikuttaa alhaiselta.
Korjuuvälitys tarjoaa korjuun suunnittelua ja kilpailutusta, jota voit hyödyntää esimerkiksi edellisen kappaleen tapauksessa. Hankintakauppa voi tulla kyseeseen myös silloin, jos metsänomistajalla on tarve suuremmalle määrälle puutavaraa kotitalouskäyttöön, tai haluaa myydä itse tiettyä puutavaralajia suoraan ostajille.